Добре дошли в моя уеб сайт

Полезни статии

ПРЕПОРЪКИ
ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНИТЕЛНО ПОВЕДЕНИЕ НА ВАШИТЕ ДЕЦА

        Препоръка 1: Осигурявайте редовно хранене с пълноценна и разнообразна храна
                • Осигурявайте максимално разнообразие в консумацията на храни – препоръчва се в рамките на 2 седмици да не се допуска повторяемост на ястията;
                • Включвайте ежедневно в менюто на децата представители от 4 – те основни групи храни: хляб, зърнени храни и картофи; плодове и зеленчуци; мляко и млечни продукти; месо, риба, яйца, бобови храни и ядки;
                • Хранете децата си четири пъти дневно, тъй като редовното хранене предотвратява приема на големи количества храна наведнъж и допринася за по-доброто храносмилане. На един прием детето не трябва да консумира повече от 350 - 400 г храна. Закуската е важна и не трябва да се пропуска!
                • Отделяйте достатъчно време за хранене на децата, в приятна обстановка, което ще създаде и затвърди у тях навици за правилно хранене.

        Препоръка 2: Ограничавайте консумацията на тестени и сладкарски изделия. Предпочитайте пълнозърнест хляб и други пълнозърнести продукти
                - Включвайте в менюто на децата си пълнозърнест хляб (поне 2 пъти седмично), макаронени изделия (1 път седмично) и зърнени храни (жито, ориз, овесени ядки, царевица и други).

        Препоръка 3: Предлагайте ежедневно разнообразни зеленчуци и плодове
                • Осигурявайте през всички сезони на годината разнообразие от пресни, замразени, сушени, консервирани плодове и зеленчуци;
                • Предпочитайте суровите зеленчуци и плодове, тъй като при кулинарната им обработка част от съдържащите се в тях витамини се разрушават;
                • Предлагайте пресни плодове и зеленчуци при всяко хранене.

        Препоръка 4: Използвайте мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и сол
                • Осигурявайте ежедневно в храненето на децата мляко и млечни продукти;
                • Избирайте прясно и кисело мляко с ниско съдържание на мазнини (1,5 -2%) или обезмаслено (0,1 - 0,5%);
                • Обезсолявайте саламуреното сирене.

        Препоръка 5: Замествайте тлъстите меса и месни продукти с птиче, телешко месо и риба
                • Ограничавайте предлагането на колбаси до 2 пъти в седмицата;
                • Предлагайте риба един - два пъти седмично;
                • Отстранявайте кожата от птиците и видимата мазнина от месото преди готвене.

        Препоръка 6: Ограничавайте приема на мазнини
                • Замествайте животинските мазнини с растителни;
                • Добавяйте възможно най-малко количество мазнина при приготвяне на ястията.

        Препоръка 7: Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски продукти
                • Ограничавайте консумацията на захарни и шоколадови изделия, сметанови и сиропирани сладкиши. Избягвайте газираните напитки;
                • Ограничавайте количеството на добавената захар към млякото и чая.

        Препоръка 8: Ограничавайте общия прием на сол за деня
                • Намалявайте количеството на добавената сол при приготвяне на ястията и салатите;
                • Не поставяйте солници на масата по време на хранене;
                • Ограничавайте употребата на туршии през зимния сезон до 2 - 3 пъти седмично.

        Препоръка 9: Приготвяйте храната по безопасен начин, спазвайки правилата за хигиена. Използвайте щадящи кулинарни технологии
                • Купувайте храна в чисти и с ненарушена цялост опаковки;
                • Пазарувайте от сигурни източници;
                • Преди покупка четете етикета;
                • Обръщайте внимание на срока на годност на продукта;
                • Спазвайте хигиенните изисквания при приготвяне и съхранение на храната;
                • Обработвайте храната чрез варене, задушаване и печене (на фурна, скара или грил).
        Необходимо е да знаете, че:
                *При варене зеленчуците трябва да се поставят в кипяща вода, която да ги покрива. По време на цялото варене съдът трябва да е плътно затворен с капак.
                *Солта се добавя в края на термичната обработка.




В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.